0 -  0,00

Geen producten in de winkelwagen.

Hoe werkt een zonneboiler in de winter? Wij leggen het uit!

Een zonneboiler is een efficiënte manier om warm water te produceren voor huishoudelijk gebruik. Een zonneboiler verwarmt het water met energie verkregen uit zonlicht. Hoewel veel mensen denken dat een zonneboiler alleen geschikt is voor gebruik in de zomer, kan hij ook effectief werken in de winter. In deze blog leggen we uit hoe een zonneboiler werkt in de winter en hoe je met een zonneboiler geld kan besparen.

Wat is een zonneboiler en hoe werkt deze in de winter?

Een zonneboiler bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder zonnecollectoren, een opslagvat en een warmtewisselaar. Zonnecollectoren zijn de panelen die op je dak worden geïnstalleerd en zonnestraling opvangen. De  warmte van de zon wordt gebruikt om vloeistof in de zonnecollectoren te verwarmen en vloeistof wordt vervolgens naar een opslagvat geleid.

 In het opslagvat wordt de warmte opgeslagen totdat het warm water nodig is in jouw huis. Een warmtewisselaar maakt vervolgens gebruik van de warmte van de vloeistof in het opslagvat om het water in de boiler op te warmen. In de winter werkt een zonneboiler precies hetzelfde, alleen is er dan minder zon.

Werkt een zonneboiler in de winter? Ja, zeker!

Je vraagt je wellicht af: hoe werkt een zonneboiler in de winter? In de winter kan de zonnestraling minder sterk zijn, waardoor de zonnecollectoren minder warmte produceren. Echter, omdat het opslagvat de warmte opslaat, kan het systeem gedurende een aantal dagen warm water blijven produceren, zelfs als de zonnestraling zwak is. Bovendien zijn veel zonneboilers voorzien van een aanvullende elektrische of gasgestookte naverwarming. Deze naverwarming zorgt dat je zonneboiler werkt in de winter en schakelt zelfs automatisch in wanneer de warmte van de zon onvoldoende is om je water goed te verwarmen. Hierdoor kan je zonneboiler zelfs in de winter warm water produceren.

De algemene ervaring met zonneboilers in de winter van onze klanten is daarom ook erg goed en de kwaliteit en beschikbaarheid van het warme water is uitstekend.

Opbrengst zonneboiler in de winter

Hoewel de opbrengst van een zonneboiler in de winter minder kan zijn dan in de zomer, kan het systeem je nog steeds helpen om een aanzienlijke hoeveelheid energie te besparen. Op een koude winterdag van rond de 7 graden, kan de temperatuur in je zonneboiler oplopen tot 40 graden. Hierdoor hoeft je cv-ketel minder te verwarmen en bespaar je alsnog tot zo’n 60%.  Bij de plaatsing van de collectoren op je dak is het wel raadzaam om rekening te houden met de oriëntatie en grootte van de zonnecollectoren en opslagvat. Zo maak je ook met een zonneboiler in de winter optimaal gebruik van de zon!

Wil jij ook besparen op je energierekening?

Wil je ook gebruikmaken van de gratis warmte van de zon en besparen op je energierekening? Neem dan vandaag nog contact op met Elektra Unie voor duidelijk advies, professionele installatie, deskundige klantenservice en de beste zonneboilers van hoogwaardige A-merken.

Veelgestelde vragen over zonneboiler in de winter:

Hoe is de werking zonneboiler in de winter?

Een zonneboiler werkt in de winter door gebruik te maken van de zonnestraling die beschikbaar is, en door het opslaan van deze warmte in een opslagvat. Hierdoor kan het systeem gedurende een bepaalde tijd warm water blijven produceren, zelfs als de zonnestraling zwak is.

Welke type zonneboilers zijn er?

Veel zonneboilers zijn ook voorzien van een aanvullende elektrische of gasgestookte naverwarming, die automatisch inschakelt wanneer de zonnestraling onvoldoende is. Dit zorgt ervoor dat je zonneboiler in de winter gewoon warm water kan produceren.

Kan de vloeistof in de zonnecollectoren bevriezen?

Nee, de vloeistof in jouw zonnecollectoren is (deels) gemaakt van een anti-vries middel en dit zal dus niet bevriezen.

Werkt een zonneboiler in de winter?

Ja, zeker! Een zonneboiler zorgt ook op koude winterdagen voor voldoende warm water in je huis. Wanneer er niet voldoende warmte van de zon is, springt de naverwarming bij en heb je alsnog voldoende warm water.