0 -  0,00

Geen producten in de winkelwagen.

Opbrengst zonnepanelen in de winter: is het rendabel?

Zonnepanelen opbrengst in de winter is hoger dan je zou verwachten. Lees hier alles over de opbrengst en do’s en don’ts in de winter voor je zonnepanelen.

De opbrengst van zonnepanelen in de winter? Wanneer je zonnepanelen overweegt is het uiteraard goed om ook de opbrengst in de donkere wintermaanden mee te nemen in je overwegingen. Want in de winter is er minder licht en de opbrengst van zonnepanelen in de winter is daarom minder. Lees hier alles over de opbrengst van zonnepanelen in de winter.

Zonnepanelen opbrengst in de winter: werken zonnepanelen in de winter?

In de winter is er gewoon zonnepanelen opbrengst. De opbrengst ligt natuurlijk wel lager dan in een zonnige zomer, maar je zonnepanelen werken wel gewoon. Zonnepanelen zijn namelijk afhankelijk van het licht dat erop valt.

Zoninstraling in de winter

Zonnepanelen werken namelijk op zonlicht, en niet op warmte. Daarom is er ook op een koude winterdag opbrengst van je zonnepanelen. Zelfs wanneer de zon achter wolken verstopt zit, hebben je zonnepanelen er nog profijt van. De kwaliteit van zonnepanelen is tegenwoordig zo goed dat ze ook bij diffuus licht zeer goed werken.

De zon staat in de wel winter lager en er valt dus minder licht op je panelen dan wanneer het hoogzomer is. De zoninstraling is dan dus minder. Ook kan het gebeuren dat je zonnepanelen eerder in de schaduw liggen, doordat de zon al snel achter bijvoorbeeld andere huizen zakt.

Lage temperaturen

Wist je dat zonnepanelen ook functioneren bij lage temperaturen en dat de kou zelfs positief is voor de opbrengst van zonnepanelen in de winter? Wanneer zonnepanelen te warm worden, gaat immers een deel van de opbrengst verloren. Dit gebeurt in de winter echter niet snel.

De opbrengst van je zonnepanelen in de winter

Wanneer je zonnepanelen wil laten installeren, wordt een gemiddelde opbrengst berekend. Hierbij wordt rekening gehouden met de hogere pieken in de zomer en lagere opbrengst in de winter.

Je zonnepanelen brengen in de winter dus gewoon stroom op, een klein zonnetje of heldere dag kan al voor flinke opbrengst zorgen.

Van april tot en met september wordt maar liefst 70% van de totale opbrengst van het hele jaar gerealiseerd. In de maanden december en januari is het aandeel 3% van het hele jaar. In deze maanden zijn de dagen ook het kortst en laat de zon zich het minste zien. Er is dus opbrengst van zonnepanelen in de winter maar het overgrote deel van de opbrengst komt uit de lente- en zomermaanden.

Sneeuw op je zonnepanelen

Het enige moment dat je zonnepanelen helemaal niets opbrengen, is wanneer deze ondergesneeuwd zijn. De laag sneeuw bedekt de panelen en dan kan er geen licht meer doorheen komen.

Het goede nieuws is dat dagen dat er echt een pak sneeuw ligt zeldzaam zijn in Nederland, bovendien liggen de panelen op het zonnigste plekje van het dak, waardoor de dooi sneller inzet.

Sneeuw brengt geen schade aan je zonnepanelen aan want ze zijn beschermd met een goede coating en kunnen daardoor prima tegen vocht. Bovendien kunnen ze het gewicht van de sneeuw makkelijk aan. Het advies is daarom ook om de sneeuw gewoon te laten liggen tot deze er vanzelf vanaf glijdt. De panelen worden vaak in een bepaalde hoek geplaatst, waardoor de sneeuw snel zal gaan glijden wanneer de temperatuur hoger wordt.

Ga nooit zelf de sneeuw verwijderen, in de eerste plaats loop je het risico te vallen door sneeuw en ijzel. De zonnepanelen kunnen alleen maar beschadigd raken wanneer je met een stok, bezem of borstel de sneeuw gaat verwijderen. Ook warm water over de panelen heen gooien is geen goed idee want daar zijn ze niet tegen bestand.

Zonnepanelen installeren in de winter

De zonnepanelen winter opbrengst is dus laag, maar nog wel aanwezig. In het voorjaar en de zomer hebben je panelen de meeste opbrengst. Zonnepanelen laten installeren in de winter kan natuurlijk wel gewoon.

Direct besparen? Ook in de winter!

Wil je direct besparen op je energierekening? Neem dan deze winter nog zonnepanelen van Elektra Unie. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan om te kijken wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. We maken een offerte voor een all-in prijs, hierin zitten de panelen, de omvormer en de installatie van jouw zonnepanelen.

Daarnaast helpen we je graag bij het aanvragen van subsidies.

Zo geniet jij straks ook van je zonnepanelen opbrengst in de winter en zomer!

Veelgestelde vragen over zonnepanelen in de winter:

Hoeveel opbrengst hebben zonnepanelen in de winter?

In de donkere wintermaanden is de opbrengst van je zonnepanelen laag, maar in december en januari haal je nog steeds gemiddeld 3% van je totaalrendement. Deze lagere opbrengst wordt meegenomen bij de berekening van je totale vermogen.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen in de winter?

Één zonnepaneel brengt in de winter gemiddeld 2-5 kWh per maand op. Met deze opbrengst kun je twee keer je vaatwasser of wasmachine laten draaien. En wat in de winter misschien weinig opbrengst lijkt, wordt in zonnige lente en zomermaanden ruimschoots goedgemaakt!

Werken zonnepanelen in de winter?

Zonnepanelen werken prima in de winter, de panelen absorberen namelijk licht en geen warmte. Vanzelfsprekend is de werking wel minder dan in de zomer, doordat de zonuren minder zijn, en de zonkracht lager is. Toch leveren de zonnepanelen wel degelijk iets op.