Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Je levert stroom terug aan het elektriciteitsnet en hierdoor loopt jouw energiemeter terug. Je levert stroom terug aan het net tegen hetzelfde tarief als wat je ervoor zou betalen bij jouw leverancier. Je verkoopt dus stroom aan je energieleverancier. Op jouw jaarrekening verrekent de leverancier de stroom die je hebt verbruikt.

Terugleveren

De teruglevergoeding voor zonnepanelen
Indien de salderingsregeling ooit aangepast wordt, valt een deel van de stroom die je teveel opwekt niet meer onder de salderingsregeling. Dit deel wordt elk jaar groter. Je krijgt hiervoor uiteraard wel een vergoeding, en dit is de terugleververgoeding. Deze vergoeding is voor iedere kWh die je teruglevert.

Opslaan in een accu
Het is mogelijk om de energie van de zonnepanelen op te slaan in een accu. Pas wanneer de accu leeg is, haal je stroom van het elektriciteitsnet. In de zonnemaanden kun je daarmee onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn.

Aanmelden Salderen

Salderen gebeurt niet automatisch, daarvoor moet je de zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Het liefst voordat de zonnepanelen energie opwekken. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie gaat terugleveren en hoeveel.

De netbeheerder controleert of jouw energiemeter de energie van je zonnepanelen kan registreren. De meter dient namelijk de stroom die je ontvangt en opwekt van elkaar te kunnen onderscheiden. Je ontvangt een email van de netbeheerder of de meter wel of niet geschikt is.